Bugün ulaşım için kullandığımız Başçiftlik’i Niksar’a bağlayan Belbaşı üzerindeki yol 1970’lerde, Katırbeli üzerindeki yol ise 1984 sonrasında yapıldı. 2 farklı güzergâh olarak açılan bu yollar Efsane Başkan; İhsan ŞEN’in eseriydi. O dönemden günümüze değişen bu yollara yapılan rötuşlardı. Başçiftlik’in yol problemi hiçbir dönemde çözülemedi. İki arabanın zor geçtiği bol virajlı yollara mahkum edildi, Başçiftlikli. Ama bugünlerde konuşulan biri ihale aşamasında diğeri güzergâhı netleşmese de kulaktan kulağa dolaşan 2 yol projesi var.
Lakin Başçiftlik’in kaderini değiştirecek yol projeleri takip edecek, siyasileri ve bürokratları yol yapacak yolun peşinde koşacak Başçiftlikli ve Başçiftlik sevdalısı idareci, bürokrat ve siyasilere de ihtiyaç var…
Hep böyle olmamış mıdır?
Başçiftlik mahpus kaderidir, birçok kazanımını peşinde koşarak, mücadele ederek tabiri caizse savaşarak elde etmiştir. Bunun tarihte hep anlatılagelen birçok örneği var.
Yıl 1966, Demirel Başbakan. Almus barajının açılışına gelir Tokat’a, sonra Niksar’a uğrar. Bunu fırsat bilen Başçiftlik’in ileri gelenleri örgütlenip Niksar’a da uğrayan Demirel’i karşılamaya gider. Yazdıkları bir mektubu Demirel’e vererek kendisinden yol, su ve elektrik bunun yanında köye birde Ortaokul açılmasını istemişler. Yol, Su, Elektrik olmaz ama Ortaokul’un onayı oradan alınır.
1969 yılında insanlar kamyonlara bindirilir. "Yol isteriz" dövizleri açılır önce Niksar sonra Tokat’ta. Olay dönemin ulusal basınına dahi düşer. Ama yol protestosu sonucunda 1970’lerde Katırbeli üzerindeki yol açılır.
Başçiftlik’in kaderi ile mücadelesi İhsan ŞEN'le hız kazanmış, Elektrik, su, yol, şehir planları o’nun gayretleriyle çözülmüştür.
İlçelik’te kolay olmamıştır. İhsan ŞEN’in 3. dönemine rastlar, lobi çalışmaları için Ankara mesken tutulduğu, siyasilerle, bürokratlarla görüşüldüğü o günler. Ama İlçelik'e giden sürecin başlangıcı 1988 yılıdır. Turgut ÖZAL Niksar’a Köklüce barajı açılışına gelir, Başçiftlik'ten insanlar yollara düşer... Kimilerine göre ilçelik'in sözü o karşılama alınır. 2 yıl süren mücadelenin sonunda Ali KAPUSUZ’un Belediye Başkanlığında 1990 yılında ilçelik onaylanır.
Dedim ya Başçiftlik’in kazanımları hiç kolay olmadı, bundan sonrada olacak gibi değil. Artık Başçiftlik’in yeni bir mücadelesi var, 2 yol projesinden fazlasıyla faydalanmak…
Bugünlerde Karadeniz’i Akdeniz’i bağlamayı amaçlayan yol projeleri yapılmakta ve planlanmakta. Bu projeleri yakından takip eden Niksar Ak Parti İlçe Eski Başkanı Abdullah YILDIZ’la konuştuk, anlattıklarını özetlersek;
“1. Ünye-Niksar-Tokat-Sivas;
Ünye-Akkuş-Niksar arasında yapılacak bölünmüş yol; Ünye-Akkuş ve Akkuş-Niksar olmak üzere 2 kesim halinde projelendirildi. Ünye-Akkuş arasındaki kesimde, mevcut yol güzergâhının dağlık araziden geçmesi ve yamaç eğimlerinin çok dik olması nedeniyle; karayolları geometrik standartlarında bir bölünmüş yol projesi ile mevcut yerleşimlere ulaşım sağlamak, köy ve ilçeler için güvenli bir kavşak tasarımı mümkün olamadığından; alternatif güzergâhlar araştırıldı. Yapılan detaylı teknik çalışmalar sonucunda; Karayolları Teknik Heyetince, Ünye’nin doğusundaki Cevizdere Vadisini takip eden güzergâh bölünmüş yol için uygun görüldü. Yeni güzergâh Karayolları Genel Müdürlüğü "Bölünmüş Yollar” Haritasına da işlendi.
Niksar, Akkuş ve Ünye'liler başta olmak üzere, Tokat, Ordu ve Sivas halkı Karadeniz-Akdeniz hattının en verimli çalışacak güzergâhının bir an önce ihalesinin yapılmasını sabırsızlıkla bekliyor.
Başçiftlik’i Niksar’a bağlayan Katırbeli üzerindeki yol, Alan köyü güzergâhından Niksar-Ünye bölünmüş yoluna bağlandığında, mesafe 25 dakikaya kadar düşüyor. Alan köyün güzergâhının Karayolları Genel Müdürlüğü Yol Ağı’na dâhil edilmesi için Başçiftlikli ve Başçiftlik sevdalısı idareci, bürokrat ve siyasilere büyük görevler düşüyor.
2. Ordu-Aybastı-Başçiftlik-Almus-Doğanşar-Sivas;
Ordu-Aybastı-Başçiftlik-Almus-Doğanşar-Sivas otoyol güzergâhında Yap İşlet Devret (YİD) modeliyle düşünülen, tasarlanan ve ön çalışmaları yapılan bir otoyol çalışması var. Güzergâhı şu an için netleşmedi. Ama muhtemel güzergâhlardan birisi olarak seçenekler arasında yer alıyor. Önümüzdeki yıllarda güzergâhın belirlenip projelendirilmesi bekleniyor.
Ordu-Aybastı-Başçiftlik-Almus-Doğanşar-Sivas güzergâhı konusunda ilgili birimlerde lobi çalışmalarının şimdiden yapılması için Başçiftlikli ve Başçiftlik sevdalısı idareci, bürokrat ve siyasilere vazife düşüyor.”
Başçiftlik'in Kader Mücadelesinde Basciftlik.net olarak bize düşen vazifeyi sonuna kadar yaparak Başçiftlik adına güzel olan her şeyi paylaşmaya devam edeceğiz…
Her şey Başçiftlik için…
Hasan AÇIKEL / Başçiftlik.net Genel Yayın Yönetmeni
Çorlu, TEKİRDAĞ